

«کارکردهای اجتماعی کتابخانه های عمومی»
آنچه در برگزاری این همایش یا همایش های مشابه مهم است تلقی مسئولان و به ویژه مسئولان طراز اول از کتابخانه است و این به تعریف و کارکرد کتابخانه برمیگردد. تا این امر مهم اصلاح نشود مشکلی حل نخواهد شد. حتی در بین خود کتابداران اگر از آنها از اهمیت، یا وظائف کتابخانه ها پرسیده شود کمتر میتوان وفاقی یافت و اگر تازه وفاقی باشد مفهومی عالی و متعالی از آن بیرون نمیآید تا بتواند ذهن و فکر مسئولان و مردم را در صورت نبود آن درگیر و همگان را حساس کند. تازه اگر وفاقی حاصل شود بر فرض قوی بودن آن دیدگاه، قدرت و توان القا و انتشار آن و جلب موافقت از مسئولان نیست که این خود ضعفی مضاعف است.


پایتخت فرهنگی و نقش آن در ارتقاء سیستم خدمات کتابخانه های عمومی
با توسعه شهرنشینی ، فرهنگ شهری و رقابت شهرها به کانون توسعه شهری تبدیل شده است. شهرهایی که از رقابت بالایی برخوردار بوده، دارای فضای فرهنگی قوی، میراث فرهنگی غنی، و تعهدات فرهنگی توسعه یافته نیز هستند. بر این قرار، شهرهای دارای فرهنگ فراگیرتر و توانمند بر هیاتی تمدن ساز رفتار میکنند. کتابخانه های عمومی به عنوان یک شاخص شهری، عمیقاً متأثر از سطح توسعه فرهنگی شهری بوده و نقش بسزایی در ارتقاء فرهنگ شهری دارند.

پیشنهاداتی برای پژوهش در زمینه نقش کتابخانه های عمومی در کاهش آسیب های اجتماعی
در دهه هزار و سیصد و هفتاد و زمانی که به دوره سازندگی مشهور شد، ساخت و ساز اماکن فرهنگی از جمله کتابخانه ها در کشور ایران گسترش یافت. شهرداری وقت کلان شهر تهران، در کنار گسترش کتابخانه های مستقل، با الگوبرداری از برخی نمونه های موفق جهانی اقدام به راه اندازی مجموعه های بزرگ فرهنگی و هنری در برخی مناطق تهران کرد که با نام فرهنگسرا مشهور شدند. فرهنگسراها علاوه بر امکانات و فضاهای ورزشی، هنری و آموزشی، دارای کتابخانه ها و قرائتخانه های بزرگ، با طراحی و خدمات به روز بودند. از معروفترین اینها می توان به فرهنگسرای اشراق، خاوران و بهمن اشاره کرد که به ترتیب در مناطق چهار، پانزده و شانزده تهران ساخته شدند.

با نام و یاد پروردگار متعال، پیرو اطلاعیه شماره 3 به منظور تهیه قالب ارائه پوستر در فضای مجازی همایش، به آگاهی فرهیختگان گرامی میرساند روز 15 آذرماه واپسین موعد دریافت فایل های آماده شده برای نمایش در فضای مجازی همایش است.

با نام و یاد پرودرگار متعال، پیرو اطلاعیه های مربوط به پویش کتابخانه اجتماعی من، در پیرامون همایش ملی کارکردهای اجتماعی کتابخانه های عمومی و دریافت آثار تصویری کتابداران و دوستداران موضوعات کتابخانه و کتابداری، اعضای کمیته علمی با ملاحظه آثار مربوطه چهار مستند ذیل را قابل تقدیر تشخیص داد.
.jpg)
اطلاعیه شماره 4: ثبت نام و پرداخت هزینه
به اطلاع فرهیختگان و علاقه مندان میرساند پیرو اعلام نتایج همایش، بدینوسیله لیست مبالغ تعیین شده در بخشها و گروه های مختلف اعلام می گردد. نویسندگان محترم میتوانند طبق مبالغ اعلام شده نسبت به واریز وجه به حساب انجمن اقدام نمایند. همچنین علاقه مندانی که تمایل به شرکت در همایش دارند، میتوانند پس از ثبت نام در سایت، نسبت به پرداخت هزینه اقدام نمایند.

بسمه تعالی
با نام و یاد پروردگار متعال، پیرو اعلام عنوان مقاله های شفاهی و چاپی مورد پذیرش فرم تهیه پاورپوینت برای نویسندگان مسئول جهت ارائه در روز برگزاری همایش در بخش فایلهای سایت ضمیمه شده است.

با نام و یاد پروردگار متعال، پیرو اعلام مقاله های شفاهی همایش در اطلاعیه شماره 1، بدین وسیله مقاله های پذیرش شده به صورت چاپ (بر حسب اولویت) و مقاله های پذیرش شده به صورت پوستر (بر اساس الفبای نام نویسنده) از سوی کمیته علمی همایش ملی کارکردهای اجتماعی کتابخانه های عمومی اعلام میگردد. از نویسندگان مسئول محترم انتظار میرود که از نظر نگارش چکیده، تایپ و اندازه حروف دستورالعمل "فصلنامه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی" را رعایت نمایند.

با استعانت از پروردگار متعال و سپاسگزاری از پژوهشگران و کتابداران عزیزی که مقالات خود را با اکرام و اهتمام وافر به همایش ارسال داشته اند و به دلیل همه گیری کرونا صبر و شکیبایی پیشه نمودند تا در این گردهمایی علمی مشارکت نمایند؛ بدینوسیله کمیته علمی همایش پس از دو مرحله داوری فشرده با توجه به بررسی های مجدد در کمیته علمی مقالات تأیید شده جهت ارائه شفاهی را اعلام میدارد.

چهارمین پاتوق مجازی انجمن علمی ارتقای کتابخانه های عمومی ایران چهارشنبه 12 شهریور ماه 1399 ساعت 21 در بستر مجازی اسکای روم برگزار شد.
در این نشست که با حضور دکتر منصور کوهی رستمی به عنوان دبیر نشست، دکتر اسماعیل وزیری و دکتر محمدعثمان حسین بر به عنوان مهمان نشست، خانم حلیمه آبیل کاظمی به عنوان ارائه دهنده نشست برگزار گردید به بررسی نقش کتابخانه های عمومی در تاب آوری جامعه پرداخته شد.

دومین پاتوق مجازی انجمن علمی ارتقای کتابخانه های عمومی ایران 1مرداد ماه 1399 ساعت 21 در بستر مجازی اسکای روم برگزار شد.
در این نشست که با حضور دکتر منصور کوهی رستمی به عنوان دبیر نشست، دکتر شهناز خادمی زاده به عنوان مهمان ویژه نشست، دکتر زهره چراغی و خانم پردیس زعفران زاده به عنوان ارائه دهندگان نشست برگزار گردید به بررسی نقش کتابخانه های عمومی در پایداری محیط زیست پرداخته شد.
منصور کوهی رستمی، دبیر اجرایی همایش ملی کارکردهای اجتماعی کتابخانه های عمومی از تعویق برگزاری همایش ملی کارکردهای اجتماعی کتابخانه های عمومی و تمدید مهلت ارسال مقالات به دلیل پیشگیری از شیوع ویروس کرونا خبر داد.

مسئولیت اجتماعی کتابخانههای عمومی در قبال اقشار آسیبپذیر جامعه
دومین پاتوق مقاله خوانی با محوریت مسئولیت اجتماعی کتابخانه های عمومی در قبال اقشار آسیب پذیر اجتماعی در کرمان برگزار شد.

با سلام خدمت فرهیختگان گرامی
به اطلاع میرساند با توجه به برگزاری دو برنامه ملی همزمان با برگزاری همایش در استان خوزستان کمیته اجرایی همایش در نظر دارد همایش را با چند روز تاخیر، در روزهای 2 و 3 اردیبهشت 1399 در اهواز برگزار نماید.

به اطلاع فرهیختگان گرامی میرساند كميته آموزش همايش ملي كاركردهاي اجتماعي كتابخانههاي عمومي در نظر دارد در راستاي اهداف آموزشي خود، همزمان با برگزاري همايش در اهواز، كارگاههاي تخصصي در راستاي محورهاي همايش برگزار كند. لذا از متخصصان و علاقهمندان در اين زمينه دعوت ميشود با تكميل فرم زير پيشنهادهاي خود را به آدرس iplaedu@gmail.com ارسال نمايند.

به اطلاع فرهیختگان گرامی میرساند با توجه به درخواست مکرر برخی از علاقه مندان و طی مشورت با کمیته علمی همایش، سایت همایش تا آخر وقت روز شنبه مورخ 98/12/3 جهت آپلود فایل مقالات باز خواهد بود.

به اطلاع فرهیختگان گرامی میرساند با توجه به ثبت فراداده های مقاله نیازی به نوشتن نام نویسندگان در متن اصلی مقاله نیست و لازم است مقاله اصلی بدون نام نویسندگان در سایت بارگذاری گردد. همچنین مقاله با نام نویسندگان نیز در پایان فرایند ارسال آپلود شود.
.jpg)
مهلت ارسال آثار به دبیرخانه همایش ملی کارکردهای اجتماعی کتابخانه های عمومی تمدید شد.

چهارمین جلسه از باشگاههای مقاله خوانی در راستای همایش ملی کارکردهای اجتماعی کتابخانههای عمومی با حضور اعضای هیئت مدیره انجمن علمی ارتقای کتابخانههای عمومی ایران در تاریخ ۱۸ دی ماه ۱۳۹۸ برگزار شد.
در این جلسه از باشگاههای مقاله خوانی کشور که به میزبانی استان قزوین و با حضور محمد حسن زاده رئیس انجمن علمی ارتقاء کتابخانه های عمومی ایران، احمد شعبانی نائب رئیس، روح الله منوچهری، عاطفه زارعی، منصور کوهی رستمی و محمدرضا شکاری از اعضای هیئت مدیره انجمن علمی کتابخانههای عمومی کشور و فاطمه محمد بیگی مدیرکل کتابخانههای عمومی استان قزوین برگزار شد به مطالعه، بررسی و تحلیل مقاله « نقش کتابخانه های عمومی در توسعه اعتماد و سرمایه اجتماعی» پرداخته شد.

انجمن علمی ارتقای کتابخانه های عمومی ایران در نظر دارد در زمان باقی مانده تا برگزاری همایش ملی کارکردهای اجتماعی کتابخانه های عمومی پویش "کتابخانه اجتماعی من" را راه اندازی نماید. مخاطبان این پویش دانشجویان، کتابداران و اعضای کتابخانه های عمومی کشور خواهند بود.

سومین باشگاه مقاله خوانی با موضوع «خدمات کتابخانههای عمومی به کودکان در مناطق روستایی» در راستای همایش ملی کارکردهای اجتماعی کتابخانههای عمومی روز یکشنبه ۸ دی ماه ساعت ۱۴ در اداره کل کتابخانههای عمومی استان فارس برگزار شد.

در راستای محورهای همایش ملی کارکردهای اجتماعی کتابخانه های عمومی پاتوق های مقاله خوانی در استانهای مختلف کشور برگزار خواهد شد.
انجمن علمی ارتقای کتابخانههای عمومی ایران در نظر دارد در راستای برگزاری اولین همایش ملی خود با عنوان «کارکردهای اجتماعی کتابخانههای عمومی» در فروردین ماه ۱۳۹۹ در شهر اهواز، سلسله نشستهای علمی مقالهمحور با عنوان «پاتوق مقالهخوانی» را برگزار نماید. «پاتوق مقالهخوانی» رویدادی مهم برای کسب مهارتهای ارزیابی انتقادی و پیوند دهنده پژوهش و کار اجرایی است.

با سلام و وقت بخیر
️به اطلاع فرهیختگان گرامی میرساند همایش ملی کارکردهای اجتماعی کتابخانه های عمومی موفق به دریافت مجوز برگزاری همایش در سطح ملی از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گردید.
همچنین مراحل ثبت همایش در پایگاه اطلاع رسانی مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری به اتمام رسیده و مقالات همایش از امتیاز آی اس سی برخوردار خواهند بود.

به اطلاع فرهیختگان گرامی میرساند با توجه به اختلال پیش آمده در سرور سایت احتمال تغییر برخی از حسابهای کاربری یا حذف برخی موارد وجود دارد. ضمن عرض پوزش خواهشمند است افرادی که در سایت ثبت نام داشته اند یا مقاله ارسال نموده اند در صورت وجود مغایرت حساب کاربری خود را مجددا فعال نمایند.

عدالت اجتماعی، همبستگی اجتماعی و کتابخانههای عمومی
عدالت به مفهوم نهادن هر چیز به جای خود و پاسداری از حق است. عدالت اجتماعی، عدالتی است که همة افراد جامعه از آن برخوردار باشند. اگر افراد جامعه از حق پاسداری کنند، روابط و ارتباطشان با دیگران عادلانه میشود. عادلانه بودن رفتار با دیگران یعنی پایینترین سطح علاقه به حقوق دیگران یا دگرخواهی. دو سطح دیگر دگرخواهی، شفقت و علاقه و عشق است. منظور از عدالت رعایت حق و حقوق متقابل است. هرگاه افراد جامعه مدتی عادلانه زندگی کنند و این حس را در خود ایجاد کنند، آنگاه پی خواهند برد که اگر خودشان براساس قراردادهای اجتماعی حقوقی دارند، بخشی از این حقوق متعلق به دیگران است که براساس قرارداد به آنها داده شده است.

کتابخانه عمومی جامعه ساز
سالها پیش، مطلبی را در یکی از نشریات تخصصی رشته علم اطلاعات و دانش شناسی مطالعه کردم که بسیار جالب بود. آن مطلب مربوط به یک ماجرای واقعی و در خصوص یک کتابدار جوان بود که به تازگی در کتابخانه عمومی تبریز استخدام شده بود. وی هر روز با شور و اشتیاق در محل کار خود حاضر میشد و وظایف محوله خود را انجام میداد ولی متاسفانه با کتابخانه خالی و فاقد استفاده کننده فعال مواجه بود.

هموارساختن مسیر انجام «کار داوطلبی» در کشور به عنوان سودی دوسره
یکی از سنت های خوبی که تا کنون در کشور ما به صورت جدی راه نیفتاده و به عبارتی جاری و نهادینه نشده است؛ بکارگیری دانشجویان تازه فارغ التحصیل شده و نیز کارکنان بازنشسته بهصورت «کار داوطلبی» است. این دانشجویان جوان و پر انرژی، دارای دانش کافی و مشتاق به همکاری در سازمانها، ادارات دولتی و حتی مشاغل خصوصی و غیردولتی، نیازمند یافتن کار هستند. از طرفی یکی از شرایط استخدام در سازمانها و ادارات و حتی مشاغل غیردولتی داشتن سابقه کار است. اما یک فارغ التحصیل جوان و کم تجربه چگونه میتواند سابقه کاری مفیدی کسب نموده و خود را برای ورود به محیط کار جدید با جدیت تمام آماده نماید؟

از دیرباز کتابخانه ها جزئی از ساختار یک شهر یا اجتماع را تشکیل میدادند. هر اندازه مدنیت و ثبات سیاسی و اجتماعی فزونی یافت، ساختار کتابخانه حضوری انسجام یافته تر در شهر و اجتماع به دست آورد. به گواه تاریخ و متونی همچون آثار رکن الدین همایونفرخ، کتابخانه ها در کاخهای سلاطین و در اجتماعات مردمی فعال بوده و با نزدیکی به زمان جاری، از نظر تعداد مواد و محتوای مجموعه گسترش و عمومیت بیشتری پیدا کرد. براساس روایات موجود، در جهان باستان نخستین کتابخانه ها با قدمتی حدود دو هزار سال پیش از میلاد در روم باستان تأسیس شد که شهروندان با سواد به منابع آن دسترسی داشتند. در همان عصر، در ایران نیز کتابخانه هایی وجود داشت، هر چند همگان از منابع آن بهره مند نبودند و بیشتر در کاخها و در خدمت سلاطین بودند.

تغییر رویکرد کتابخانههای عمومی از کتابخانه محوری بر اجتماع محوری
هرچه انسان در طول تاریخ پیش رفت، نیازهایش نسبت به گذشته نیز تغییر کرد به طوری که میتوان ادعا کرد، بشر در طول قرون مختلف ارزشها و خواستهایی در تضاد یکدیگر آفرید. این نیازهای جدید باعث میشود، برخی از داشتههای انسان در گذشته، امروز دیگر مورد استفاده قرار نگیرد و برخی نیز برای ادامه حیات محتاج بازنگری و باز تعریف کارکردهای گذشتهشان باشند. اما آنچه عیان است، مقاومت در برابر این تغییرات، بسیاری از مظاهر زندگی را بیرحمانه از صحنه روزگار حذف میکند و در مقابل، آنچه حاضر میشود انعطاف به خرج داده و با نیاز جامعه منطبق شود، همچنان به حیات خود ادامه میدهد.

با سلام خدمت فرهیختگان گرامی
جهت عضویت در کانال های همایش روی لینک های زیر کلیک نمایید.

فلسفه پیدایش کتابخانه های عمومی و دلیل استمرار حضور آن در جامعه خدمت به جامعه و ایفای نقش در بهبود شرایط زندگی مردم از جهات مختلف است. توانمند سازی افراد از طریق ارائه آموزش های فنی و حرفه ای با تکیه بر امکانات و شرایط بومی و سنتی، و آموزش مهارت های نوظهور فناورانه در جامعه، وظایف و خدماتی است که کتابخانه های عمومی همگام با ایجاد زمینه برای مطالعه و خواندن و تعالی فکری آحاد جامعه به آن پرداخته اند.

کتابخانه های عمومی به عنوان مهمترین و اولی ترین نوع کتابخانه ها یکی از نهادهای اجتماعی است که توجه به علت پیدایش و مقایسه آن با دیگر نهادهای اجتماعی و با نگاهی انتقادی می تواند ما را به اهمیت آن بیشتر واقف کند. کتابخانه های عمومی از جمله میتواند با مسجد، بیمارستان و بانک مقایسه شود که با هر یک نقاط اشتراک و افتراق دارد. اگر بپذیریم که همه آنها بر اساس نیاز انسان به وجود آمده اند طبعاً هر یک کارکردهایی دارند که هم برای فرد و هم برای جامعه مورد استفاده قرار می گیرند.

بیش از یک قرن و از دوره ی انقلاب مشروطیت ایران، عامه ی مردم با نام کتابخانه ها و قرائتخانه های عمومی آشنایی پیدا کردند. در آن سال ها کتابخانه های عمومی در بین جامعه ی ایرانی به منزله ی مظهر اماکنی بود که دسترسی به مطبوعات را تسهیل می کرد و طبیعتاً جایگاه والایی را در فراهم سازی تعامل و تضارب آراء درآن جنبش همگانی پدید آورد.

همکاران گرامی
همانطور که میدانید، در سالهای اخیر کارکردهای مختلفی برای کتابخانه های عمومی تعریف شده است. کارکردهای آموزشی، فرهنگی، اجتماعی و ... نشان دهنده نگاه و انتظارات جدیدی از کتابخانه های عمومی در بستر جامعه است. اگرچه زمانی در نتیجه ظهور تکنولوژی های نوین رویکرد "کتابخانه به عنوان یک مکان" مطرح شده بود امروزه نگرش های نوینی همچون "کتابخانه به عنوان یک پایگاه اجتماعی" کارکردهای متفاوتی را برای کتابخانه های عمومی برجسته کرده است.

به اطلاع فرهیختگان گرامی میرساند فرمت نگارش مقالات و شیوه نامه استناد دهی در سایت همایش درج گردید. رعایت موارد مندرج در فرمت نگارش مقالات همایش الزامی بوده و به مقالاتی که خارج از چارچوب اعلام شده ارسال گردد ترتیب اثر داده نخواهد شد.

منصور کوهی رستمی، دبیر اجرایی همایش ملی کارکردهای اجتماعی کتابخانههای عمومی در گفتوگو با خبرگزاری های مختلف از آغاز اولین همایش ملی انجمن علمی ارتقای کتابخانههای عمومی ایران با عنوان کارکردهای اجتماعی کتابخانههای عمومی خبر داد.

کنفرانس ملی «کارکردهای اجتماعی کتابخانه های عمومی»: میثاقی برای فعالسازی کتابخانه های عمومی برای مبارزه با آسیب ها و کاستی های اجتماعی
کتابخانه ها و جامعه
کتابخانه های عمومی دیرزمانی است که دیگر به عنوان محلی برای نگهداری یا امانت دادن کتاب قلمداد نمی شوند. کتابخانه های عمومی راه خود را به بطن جامعه باز کرده و خود را به عنوان بازیگری مهم در عرصه های مختلف جامعه مطرح کرده اند. البته این بازیگر، نقش های مهمی نیز برای ایفا در جامعه پیرامونی خود پیشنهاد داده و به اجرا گذاشته است. نقش هایی مانند مباره با بیسوادی، ارتقای سطح فرهنگ عمومی، بسترسازی برای نوآوری و کارآفرینی فناورانه، بنیانگذاری مشارکت های اجتماعی برای رفع معضلات و آسیب های اجتماعی و صدها کارکرد دیگر که در یک کلام به آنها کارکرد اجتماعی گفته می شود.
نخستین نشست پیش همایش در همدان برگزار گردید.
این نشست با همکاری انجمن علمی ارتقای کتابخانه های عمومی و اداره کل کتابخانه های عمومی استان همدان برگزار گردید و به بررسی محور کتابخانه های عمومی و توسعه اقتصادی پرداخت.
علاقه مندان میتوانند متن کامل خبر نشست و یادداشت نشست ژورنال کلاب را در سایت انجمن علمی ارتقای کتابخانه های عمومی دنبال نمایند.

فرهیختگان گرامی
با کمال خوشوقتی و مسرت به اطلاع میرساند اولین همایش ملی کارکردهای اجتماعی کتابخانه های عمومی با مشارکت انجمن علمی ارتقای کتابخانه های عمومی ایران، نهاد کتابخانه های عمومی کشور و اداره کل کتابخانه های عمومی استان خوزستان شروع به کار خود را اعلام نموده و بدین وسیله از محضر شما فرهیخته ارجمند دعوت میشود برای غنای هرچه بیشتر این همایش نسبت به حضور علمی با ارسال مقاله به همایش عنایت لازم را مبذول فرمایید. انتظار داریم با حضور فعالانه اساتید و متخصصین حوزه همایشی قوی، غنی و اثربخش را شاهد باشیم. اطلاع رسانی به سایر همکاران و دانشجویان مزید امتنان خواهد بود.
به امید دیدار شما در روزهای همایش.
- محور 1: خدمات و برنامه های متناسب با نقش های اجتماعی کتابخانه های عمومی
- محور 2: كتابخانه های عمومي و اجتماعسازي
- محور3: كتابخانه های عمومي به مثابه يك تكنولوژي اجتماعي
- محور4: كتابخانه ها در سپهر عمومی
- محور5: کتابخانه های عمومی و آسیب های اجتماعی
- محور6: کتابخانه های عمومی و بحران طبیعی
- محور7: جنبه های اقتصادی کتابخانه های عمومی: تولید اشتغال، کارآفرینی و کسب و کار
- محور8: مفاهیم اجتماعی مرتبط با کتابخانه های عمومی: مشارکت اجتماعی، عدالت اجتماعی و بهبود کیفیت زندگی مردم
تاریخ دریافت مقالات: 15 مهر 99
تاریخ اعلام نتایج: 15 آبان 99
تاریخ برگزاری همایش: 25 و 26 آذر 99
پویش ملی کتابخانه اجتماعی من در خبرگزای شبستان
پویش ملی کتابخانه اجتماعی من در خبرگزاری خبر فارسی
پویش ملی کتابخانه اجتماعی من در باشگاه خبرنگاران جوان
خبر فعالیتهای دبیرخانه همایش در لیزنا
انتشار خبر برگزاری همایش در سایت لیزنا
انتشار خبر برگزاری همایش در سایت باشگاه خبرنگاران جوان
انتشار خبر برگزاری همایش در سایت خبرگزاری تسنیم